Creation “Art of Chardonnay” 2021
Vilken jävla skapelse.
NoseJob: A
Versala “A” till gemena “f” - från magi till felaktigt.
Färg: Vitt
Land: Sydafrika
Område: Walker Bay
Druva: Chardonnay
Årgång: 2021
Alkohol: 14%
Producent: Creation
Namn: Art of Chardonnay
Inköpspris: 649kr (2023)
Inköpsplats: Systembolaget (tillfälligt släpp)
Eventuellt artikelnummer: 91284
Creation - vad fan är det för jävla namn?
Alltså, man undrar ju. Maken till fånigare namn har jag sällan stött på. Tills att jag läser på lite. Då skäms jag, som man ofta gör när man dömer alldeles för fort.
Jag har lyckats ta mig till Sydafrika relativt många gånger (som filmarbetare), och varenda gång blivit knockad av den helt galna naturen. Ögonen har svårt att ta in allt det vackra som strålar. Ett vildsint hav, böljande slätter och så toppar man det med helt otroliga berg. När jag dagdrömmer mig tillbaka så förstår jag plötsligt valet av namnet “Creation” en aning bättre. Att spankulera omkring i den sydafrikanske naturen känns verkligen som att befinna sig i skapelsens epicentrum, jag tappar lite andan över vad den geologiska tiden skapat åt oss. Fy fan. Stort.
Och precis samma känsla verkar Jean-Claude and Carolyn Martin känt inför platsen, en storhet och en vördnad för skapelsen helt enkelt - “Creation”. Men valet av namn har också med deras strävan efter innovation och nyskapande att göra. De har inte århundraden av tradition att luta sig mot, knappt ens årtionden (deras första skörd var 2006), utan ser ett magiskt band mellan den uråldriga platsen och deras nykläckta nyfikenhet. Bra där.
Himmel och jord.
Vingården ligger i ett område som kallas “Hemmel-en-Aarde” som översatt från afrikaans betyder “Himmel och jord” - den biologiska mångfalden är världsunik just här sägs det. Ska vi vara överens om att det är svårt att hitta på ett vackrare namn på en plats? Jösses… Det är klart man vill hänga här om man är fjäril eller planta. Eller människa för den delen.
Vi har varit här tidigare i bloggen. Närmare bestämt hos Hamilton Russel som var pionjären i området (och en legend), och jag kommer säkerligen ha anledning att återkomma i framtiden för Walker Bay ligger mig vinmässigt väldigt varmt om hjärtat.
Nä. Nu till vinet.
Ögon och näsa
Gosefilt.
Det är en vackert hö-gul färg som rinner från flaskan till Zalto-glaset. Som en korg med för tidigt plockade citroner i flytande form, kanske har ett och annat grönt blad också letat sig in i brygden. Det är vackert.
Alltså, vilket makalös komplexitet som frigörs. Aromer av tropiska frukter; ananas, citron, mandarin, vit persika - fast hårt hållna. Som ett paraply över all ljuvlig frukt skyddar ett solitt lager av lite brända mandlar, skirat smör, nyslaget hö och porlande vatten över avrundade stenar. Och så den där grillade citronen bredvid en nyplockad och lite omogen aprikos. Undrar om jag kan dränka ett mjukdjur i vinet, låta det torka och ha det som gosefilt om nätterna? Eller ha den i fickan hela dagarna och ta upp när livet är orättvist, för ett trygghetssniff liksom.
Mun och känsla
Upp i brygga.
Syra. Fan vad vi snackar om det, vi som är vinintresserade. Men för mig (och väldigt många andra) är det nästan det viktigaste i ett vins struktur. Och som just syran sitter i det här vinet. Fy fan vad bra. Hög, och som en bomullsexplosion i munhålan. Överallt sprider den sig. Och genast blir man hungrig som en varg. På slutet kommer också en väldigt, väldigt välbalanserad beska som kröker tungan, får upp den i brygga.
Alla fina aromer som jag hittar i doften hittar jag i smaken också, och komplexiteten blir nästan överväldigande. Jag sitter och smackar och smackar, hittar nya grejer, förundras och blir förförd.
Intensiteten är så snygg. Den är nämligen lite blyg men ändå tydlig och positivt påträngande. Jamen, jämför med den lilla, lilla hunden på utställningen som ingen varken ser eller hör förrän det är dags att ta varvet framför domarna. Först då sträcker den på halsen och visar upp sig. Kolla här är jag! Så är intensiteten.
Vinet fortsätter att göra sig påmint, minut efter minut. Dagen efter att jag först provade vinet inbillade jag mig att jag fortfarande kunde erinra mig smaken, eller upplevelsen, av detta fina vin. Tack. Tack till alla ni som gör vin till en makalös dryck.